sen benim karanfilimsin....

sen benim karanfilimsin....
hayat seninle guzel...

Lilypie Third Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Sayfalar

20 Kasım 2010 Cumartesi

ey kitap!!

sevgili cherryblossom guzel bir mim'le mimlemis beni..oncelikle tesekkur ederim..

bu mim'i alinca hem sevindim hem uzuldum..zira kitap okuma ile arama giren mesafenin ne kadar derin  oldugunu gordum.uzun uzun dusundum.eksilerimi gorup,ah ettim..cevap yazayim diye oturunca bilgisayarimin basina icimde sakladigim, biriktirdigim kizginliklarimi buldum..
onceleri cok okurdum,okumak baska deryalara dalmakti,gokyuzunu yarmak,tasi delmekti belki.
ruhumun en dingin oldugu donemdi o zamanlar..sonra kitaplarin elini biraktikca taslasan bir ruha,
kanamayan yaralara,duygularindan haz almayan bir bireye donustugumu gordum gun be gun..
sicagi gorunce yavas yavas eriyen buz misali,gun gectikce kuculuyorum bence.okumak yuregi oylesine kocaman yapiyor,
oylesine derin bir bakis acisi,
oylesine yuce hazlar veriyor ki ,
ne vakit ondan kopsan birden asagi dusuyorsun,yer cekimine yenik dusuyorsun yani..gum diye betonlarda buluyor insan kendini..
isin kotu kismi ise sebebini bildigin,
sonuclarindan keyif almadigim halde hala dermani bulmamamda.
evet kendimdeki bu eksikligin farkdindayim uzun suredir.ama sartlarin arkasina siginip okumadan kaciyorum.
oysa zamani geldi.gercegin nefesi bu kadar yakinimdayken, gozumu kapamak,bahaneler uydurmak beyhude..
alip elime kitabi,
tv kumandasi ve wireless'in dugmesini kapatip eskiden buldum hazlari yeniden cagirmak gerek..
ve bagirmak kendine:
ey kitap ogut beni,un ufak et..
buk yeniden bilegimi,
yuregime haz ver
gonlume isik.
gozum yeniden gorsun,
kulagim isitsin..
duygularim bahara ersin,cicekler acsin icimde dal dal
beynim dolsun tassin yeni yeni bilgilerle,
icim ucussun kelimelerin ahenginde...

ey kitap tut elimden
kaldir ayaga beni yeniden..
..
==========
son okudugum kitapa gelince..
 elif safak'in 'siyah sut'u. anne olduktan sonra farkli bakis acilari ile anneligi merak ediyor insan.bu kitaba da o yuzden baslamistim. Yazar gercek dunyada anne olduktan sonra dogum sonrasi yasadigi postnatal deprasyonu o karanlik donemi,okuyucusuna ulastirmis. bircok kadin lohusalik donemi boyunca yasadigi duygulari,sorunlari,gelgitleri bulacak bu kitapta.Elif Safak'in yazi sitilini seveler icin sidettle degil ama orta hali bir tavsiye ile tavsiye ederim.en azindan dogum,hamilelik ve lohusalik ucgeninde neler gecirildigini,nasil bir ruh halinin bizi bulabilecegini ogrenmis olunur..
kitapta beni etkileyen en onemli bolumler ise:

1- sutu yetmedigi icin uzuluyor,uzuldugu icin yetmiyor sutu,girmis bir kisir donguye,kuyrugunu yutan yilan misali durmadan basa donuyor.elinde duygusal bir buyutec,yatirmis ruh halini bir tablanin uzerine,pur dikkat inceliyor.saptadigi her kusuru cimbizla,nesterle didik didik ediyor.bunu yaparken yuregini de lime ettigini anlamadan.

2...mutasavviflara gore bu koskoca dunya da  bir ana rahmidir aslinda.
;dunya bize hamile mi yani?"diye soruyorum.
"oyle ya.bizler de ana karninda bebekleriz.Vakti gelince bu rahmi terk etmemiz lazim.Ilelebet burada kalamayiz.ama biz buradan cikmak istemiyoruz.olunce yok olacagiz saniyoruz.oysa olum basli basina bir dogumdur aslinda.olunce bu rahimden cikacagiz.dogacagiz sonsuzlukta.bunu idrak edebilsek korkmazdik olumden.idrak edemedigimiz ici korkuyoruz.dogar dogmaz aglayan bebekler gibi biz de bu dunyadan ayrilmayalim diye agliyoruz."

3.Meğer insanın kendi kendini kandırmasıyla derinleşirmiş her depresyon.





6 yorum:

  1. Ben de Elif Şafak'ı ilk bu kitapla tanımıştım.. kimi bölümleri de atlamıştımi iyi ki de atlamışım.. 2. loğusalıkta aklımdan çıkmazdı zira.. yazdığınız 2,maddeyi çok düşünürüm ben de. düşündürtürüm kendime.. ve 3. de çok etkileyci.. ben o yüzden doktor doktor gezip pireyi deve yapmaktan korkarım böylesi durumlarda.. bazen aldırmamak daha iyidir.. güzel düşünmeli .. sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. canim o kadar güzel, o kadar icten yazmissin ki sarip sarmaladi beni cümlelerin.. cok güzel tarif etmissin okumanin insani ne denli zengilestirdigini..

    alintiladigin cümleleri de cok begendim gercekten.. ben henüz elif safak'in hicbir kitabini okumadim maalesef :( bir dahaki siparisimde bunu mutlaka göz önünde bulundurucam..

    mutlu günler, sevimli kizina da öpücükler :)

    YanıtlaSil
  3. dogru diyorsun Deli anne,kafamizda buyuttukce durum daha da sarpa sariyor.sorunlarin cozum merkezi beynimiz ve dualrimiz..
    sevgiler bendende...

    YanıtlaSil
  4. tesekkur ederim kiraz cicegi,dert soyletir misali cumleler cikiyor insanin icinden.ins daha cok okumayi aliskalik yaparim yeniden..

    Elif safak ilginc bir kadin ve yazar,ben betimlemelerini,tasvirlerini seviyorum.her kitabi olmasa da bazi kitaplari okunabilir.
    kizim da seni opuyor ablasi:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Bu kitabi cok duydum ama hic okuma firsatim olmadi, daha dogrusu türkce kitaplara ulasmam biraz zor burda. Simdi sizin yazinizda da görünce yine merakim artti. Bizim burda su aralar kitap fuari kuruldu, belki orada bulabilirim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. merhabalar
    hosgeldiniz bloguma hatice hanim,
    degisik bir aci ile bakmis dogum ve sonrasina yazar.hani illa okuyun demem ama okurken keyf alabilirsiniz.eski bir kitap oldugu icin belki bulmakta zorlanirsiniz,olmadi yollariz size:)

    YanıtlaSil